Dorsz z frytkami – najlepsza ryba w mieście
Podstawowym produktem dostępnym w naszym menu jest świeży filet z dorsza, smażony w cieście, robionym według starej, angielskiej receptury – z dodatkiem jasnego, pszenicznego piwa bezalkoholowego. W dzisiejszych czasach funkcjonuje wciąż ten sam przepis, a sposób na przygotowanie ryby z frytkami jedynie nieznacznie się różni. Co ważne, piwo nadające puszystości, wciąż stanowi najważniejszy składnik ciasta i determinuje jego fenomenalny smak.
Chcesz się przekonać, jak smakuje najbardziej charakterystyczne danie Wielkiej Brytanii? Wybierz się na Wyspy, do Irlandii, Nowej Zelandii, Australii, Kanady, Stanów Zjednoczonych czy RPA lub... przyjdź do naszego baru!
Historia narodzin Fish & Chips – skąd się wzięła ryba z frytkami?
Znana przez niemal wszystkich, kultowa potrawa Fish & Chips towarzyszy Brytyjczykom już od XIX wieku. Słynna ryba z frytkami, zyskała popularność w Anglii, lecz w rzeczywistości była specjalnością portugalskich Żydów sefardyjskich, którzy ją zamieszkiwali.
Według niektórych, nieoficjalnym twórcą Fish & Chips jest Joseph Malin, imigrant ze wschodniej Europy, który już w 1860 roku serwował rybę z frytkami w londyńskiej dzielnicy Bow. Inni zaś twierdzą, że pomysłodawcą tej potrawy był John Lees, który miał chatkę w Lancashire i sprzedawał w niej takie samo danie.
Od tego czasu, aż do lat 80-tych XX wieku, serwowano rybę z frytkami zawiniętą w papierową gazetę, aby zminimalizować koszty podawania posiłku. Dopiero 30 lat temu wprowadzono zakaz używania tradycyjnych gazet, które nie powinny mieć kontaktu z jedzeniem! Mimo nowej, bardziej higienicznej formy opakowań, znany na całym świecie smak Fish & Chips pozostał niezmieniony do dziś!